Magicna privlacnost


Price iz Nacionalne galerije u Londonu

Vidim, malo malo… pa ja na Trafalgar sqare-u u Londonu, nesto me privlaci, pa bas tu provodim ..svo,svoje, slobodno vrijeme.Znam ,mozda vam izgleda po malo i pretenciozno, ali ipak je tako.
Sve je pocelo od dana kada sam prvi put stupio na tlo ove stamene gradjevine i ovog zaista fantasticnog prostora koji mi je oduzeo dah, pa sam kao mjesecar lutao hodnicima, aulama i salama,… pretrpanim blagom ljudske umjetnosti koja je kipila na sve strane.
Sjecam se; tada sam se u metezu brojnih posjetioca,popeo sirokim ulaznim stepenistem i usao pored nevidljivih livreisanih cuvara u hol- rotondu, iż koje sam bacio pogled desno i u daljini ugledao ogromnu uljanu sliku „Kupaca“ na Jatti nedaleko od Pariza , djelo mladog Georges Seurat-a koje me fasciniralo.
Slika je djelovala monumentalno i ja sam joj prilazio dugo polako…niż hodnik, dozivljavajuci je kao nesto posebno i svoje. Otvorila mi je srce. I tada sam osjetio da postajem zarobljenik ovog zdanja i da cu se uvjek vracati da ga obidjem, kad god se nadjem u Londonu.
Oko ovog platna, kao oko velike debele kokoske, okupili su se u nekoliko prostranih sala i ostali Impresionisti, mali pilici,ali veliki umjetnici koji su plijenili, ne samo moje interesovanje ,nego su gomile raznog svijeta, kao nosene jakom rijecnom,maticom ,plivale,skrecuci ovamo u desno i razlijevale se po ostalim prostorima. Upravo tu na tim prostorima izlagala je nekadasnja avangarda , puna posebnog, hrabrog, bunta u slikarstvu koja je potpuno promijenila dotadasnji pogled na slikarstvo kao umjetnost.
Te godine ,kad sam se prvi put suocio sa ovim prizorom,… a bila je to, ako me pamcenje dobro sluzi, devetsto i neka,… ja sam odlucio da u svojim, „poznim, mladim“, godinama, postanem ozbiljan slikar ;“originala reprodukcija“, te sam vrativsi se u Varsavu poceo da manijacki , onako kako sam vec znao i umio,izradjujem ramove, natezem na nih platna , grundiram ih i pocinjem da sapucem sa divovima, prenoseci njihove okamenjene,impresije, na svoja bijela, glatka, platna, na kojima su se iznenada, burno, pocela radjati moja potpuno nova revitalizirana i ekshumirana, djela ovih,velikana, ali na jedan poseban nacin kome sam udahnuo potpuno…. novi zivot.

Imao sam srecu ,jer se sasvim slucajno u zivotu nase porodice, pojavila gospodja Helenka, zena restauratora umjetnickih djela koji je radio dugo kao scenograf u Teatru Velikom u Varsavi i poznavao sve tajne svog posla, pa je Helenka koju smo sreli na autobuskoj stanici na Wilanowu, sa jednom njegovom restauriranom slikom pod miskom, umjesto da ode u antikvarnicu ili u prodajni salon… tog dana, zavrsila kod nas, gdje smo se odmah dogovorili; da bude nasa domacica, da nam kuva i pomaze u kuci.To je pokrenulo niż zanimljivih dogadjaja koji su potom uslijedili.
Helenka je, pored svog redovnog posla u kuci, postala mój tehnicki direktor i savjetnik, pa sam sve pripreme kao i samo slikanje ,radio u saglasnosti s njom koja mi je vrlo autoritativno prenosila i otkrivala znacajne tajne ovoga posla.
I pocele su da se radjaju fantasticna djela koja su mi cinila veliko zadovoljstvo i radost, tako da su ubrzo svi zidovi u stanu bili pokriveni slikama velikih majstora.
Bilo je skoro nevjerovatno da su se ogromna platna radila u vrlo malim prostorima, moje radne sobe koja se pretvorila u pravi atelje ,da bi odmah nakon toga namjena prostora iscezla, kao one poznate pijace na francuskim trgovima koje zive od jutra do mraka, pa onda nestanu, kada se sve skloni i pocisti, i tada izgleda, kao da nikad nisu ni postojale,… sve do slijedeceg pijacnog dana.
Tako sam i ja sklanjao tragove svog rada, pa su gosti …nekad i poznati umjetnici, odbijali da povjeruju da ja to slikam i to bas u ovom stanu koji je uvjek izgledao samo kao umjetnicki salon, ali nikad i kao radionica za izradu ovih grandioznih djela.
A malo ko od njih je mogao da povjeruje; da sam ja ustvari osnovnu inspiraciju i veliki,potstrek, dobio ,kada sam se suocio sa grandioznim platnom „Kupaci na Grand Jatti,“ velikog slikara Georges Seurat-a koje sam prvi put vidio te davne godine pocetkom ,devedesetih… u Nacionalnoj galeriji u Londonu.
Zato sam odlucio da u nekoliko nastavaka skinem veo tajne, koja me, poput magicne privlacnosti… veze za ovu velelepnu gradjevinu, riznicu blaga, svjetske, slikarske, umjetnosti.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s