Umjetnici nestaju, a njihova djela…ostaju

Price iz Nacionalne galerije u Londonu

Kao da mi je…sama sudbina dodjelila direktnu autobusku liniju od Clapham Juncion-a do National Gallery na Trafalgar square-u.
Izadjm iż kuce, krenem desno ,produzim do coska, predjem glavnu ulicu, i tu sacekam autobus 87, sa kojim sam za dvaesetak minuta u Nacinalnoj galeriji. Tras…i pravo u sridu!
Dane sam provodio drugujuci sa Impresionistima, pa sam onda polako otkrivao i ostale. I nikad kraja . Dvadeseti ,devetnesti , osamnesti, sedamnesti vijek, …Holandija ,Spanija, Francuska itd. itd….Putovao sam kroz vrijeme i neshvatljivu ljepotu umjetnosti, otkrivajuci uvjek sve bolje i bolje.

A onda sam se zaustavio, sjeo i utonuo u duboke kozne fotelje u sali Peter Paul Rubensa i poceo da dremuckam zajedno sa cuvarima. Oni, ovde i nisu vise bili toliko potrebni kao nekad; da kao muhe rastjeruju nemarne posjetioce koji blicem snimaju skupa i osjetljiva, platna ,umjetnickih ,djela i tako upropastavaju uljane boje na slikama tih, starih majstora . Sada se snima uglavnom bez blica, osjetljivim kamerama, a i sa mobilnim, telefonima na kojim ne treba blic, pa zato i nema onih dramaticnih cestih direktnih duela.. prsa u prsa; izmedju cuvara i posjetioca. Jer danas pored tako osjetljivih aparata, rijetko ko sada snima sa blicom. A ako se snima…i to bez blica, onda cuvare za to,… je bas briga.
Ali kao i uvjek prevario sam se …i stvarnost me grubo demantovala.

Ipak,na moje veliko iznenadjenje,poput prave ljetne oluje iznenada se odnekud, stvori mala,japanska teenager-ka koja poce bjesomucno da pravi fotke sa blicom . Cuvar se teze, zapanjen drskoscu i baci se prema njoj kao razjareni lav. A ona se pretvoti u vjevericu i poce se izvinjavati i umiljavatii , pa nestade u susjednoj prostoriji. Pomislih kraj i odahnuh. Ali ne lezi vraze , bio je to tek pocetak.

Ali i tamo, ta vjeverica hitrih pokreta, nastavi da snima i ucini potpuno istu stvar.Ona,bez blama… snima li snima, da sve bljesti… a drugi cuvar je na isti nacin otjera pa ona , na moje oci, obidje jos tri prostorije i snimajuci bez prestanka, potpuno izludi i te ostale cuvare. Kao da je smak svijeta i kao da treba sve spasiti od zaborava.
Snima ona tako.. velika Rubensova , platna, svojim aparatom sa blicem koji je sijevao ;poput munja prije strasnog,ljetnjeg pljuska, ili kao da upravo sada ..sljiedi smak svijeta.
Cuvari su se sa svih strana, bacali na nju kao golmani na loptu. A ona se svakom po naosob,… uvjek ljubazno izvinjavala, pa kad bi joj se ponovo pruzila prilika, opet bi radila to isto. Nevjerovatna je bila ta mala uporna osica…napravila je takav nevidjen dar mar i nestala,… kako je i dosla.
Dugo sam razmisljao :Da nije mozda neka kradja ili provala pa navlaci jadne cuvare i odvlaci im svojim ponasanjem… paznju? Ipak posto se ni tada, a ni poslije zatvaranja, nista posebno nije dogodilo, pomislih da je to bio samo hir jedne, uporne, razmazene i drske teeneidzerke koja se poigrala sa obezbjedjenjem i njenom nacionalnom casti, te velike svjetske riznice umjetnosti,…te Nacionalne galerije u Londonu!
Ali, kada sam slijedeceg jutra uz kafu, otvorio nekoliko znacajnih,jutarnjih novina ,…imao sam sta da vidim….
„Nevidjena pljacka u londonskoj Nacionalnoj galeriji!!!“

I odmah , sam pozelio da promjenim naslov ove price u :“Umjetnici ostaju, a njihova djela iz Nacionalne galerije, na volseban nacin nestaju…“
Ipak sjetih se :“Nisam ja pisac kriminalnih romana, da izmisljam neke fikcije, pa zato odustadoh od ove, na izgled, dobre ideje…da vas malo i zabavim“

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s