Vizionar i cudotvorac,Ludwig Mies van der Rohe

Na danasnji dan 1886 rodio se jedan od najvecih architekata, vizionar i cudotvorac;Ludwig Mies van der Rohe. Bio je i ostao gradjanin svijeta…
Imao sam veliku privilegiju i cast da posjetim njegovu izlozbu u Berlinu krajem dvadesetog stoljeca i da zavirim u buducnost koja nas ceka.Jer sve sto je Mies van der Rohe stvorio u svom vijeku, bio je… povratak u buducnost. Cak i sada, dok gledate njegova dijela,.. nemozete da se otmete utisku da je to jos ne prihvacena ,buducnost koja se tek prikrada ovom nasem vremenu.

Ogromne prostorije berlinskog izlozbenog prostora, Muzeja moderne umjetnosti u centru grada, nisu bile dovoljne da se smjeste njegovi radovi i makete izradjene u staklu koje su prikazivale; skladne nebodere koji se jos nisu izgradili ni u danasnje vrijeme.

Velelepne vile, paviljoni i moderna urbanisticka matrica novih gradova kao da je bila vanvremenska, pljenila je interes domacih, kao i mnogih inostranih posjetioca koji su u dubokoj tisini i sa mnogo pijeta… obilazili sale prepune vrhunskog umjetnickog dostignuca, ovog vizionara, arhitekte i cudotvorca koji je prvi od cijelog ljudskog roda sagledao…. kuda ide ovaj svijet.

Svako ko se bavi arhitekturom, ili ko je bar osijeca i cijeni, morao bi danas, da ustane u znak postovanja pred ovim vanvremenskim carobnjakom koji je ostavio dubok trag u ljudskom sjecanju….

Born Ludwig Mies
March 27, 1886(1886-03-27)
Aachen, Kingdom of Prussia, German Empire
Died August 17, 1969(1969-08-17) (aged 83)
Chicago, Illinois, USA
Nationality German 1886–1944/American 1944–1969
Awards Order Pour le Mérite (1959)
Royal Gold Medal (1959)
AIA Gold Medal (1960)
Presidential Medal of Freedom (1963)
Work
Buildings Barcelona Pavilion
Tugendhat House
Crown Hall
Farnsworth House
860–880 Lake Shore Drive
Seagram Building
New National Gallery
Toronto-Dominion Centre
Westmount Square

Ludwig Mies van der Rohe (March 27, 1886 – August 17, 1969) was a German architect.[1] He is commonly referred to and addressed as Mies, his surname.

Ludwig Mies van der Rohe, along with Walter Gropius and Le Corbusier, are widely regarded as the pioneering masters of Modern architecture. Mies, like many of his post-World War I contemporaries, sought to establish a new architectural style that could represent modern times just as Classical and Gothic did for their own eras. He created an influential twentieth century architectural style, stated with extreme clarity and simplicity.

His mature buildings made use of modern materials such as industrial steel and plate glass to define interior spaces. He strived towards an architecture with a minimal framework of structural order balanced against the implied freedom of free-flowing open space. He called his buildings „skin and bones“ architecture. He sought a rational approach that would guide the creative process of architectural design. He is often associated with the aphorisms „less is more“ and „God is in the details“.

Born Ludwig Mies
March 27, 1886(1886-03-27)
Aachen, Kingdom of Prussia, German Empire
Died August 17, 1969(1969-08-17) (aged 83)
Chicago, Illinois, USA
Nationality German 1886–1944/American 1944–1969
Awards Order Pour le Mérite (1959)
Royal Gold Medal (1959)
AIA Gold Medal (1960)
Presidential Medal of Freedom (1963)
Work
Buildings Barcelona Pavilion
Tugendhat House
Crown Hall
Farnsworth House
860–880 Lake Shore Drive
Seagram Building
New National Gallery
Toronto-Dominion Centre
Westmount Square

Advertisements

2 odgovora na “Vizionar i cudotvorac,Ludwig Mies van der Rohe

 1. predragdebevec

  Dragi/a moj /a…anonymous Sarajevo lover …
  It“s a good question ,… rekao bi na ovo pitanje moj nekadasnji sef i dobar prijatelj…Svedjanin ,Lennart Mansson,…kao uvijek kad nije znao sta da odgovori.
  Ali zato ja znam i to necu reci, samo u par rijeci u ovom odgovoru …na Tvoj komentar.Jer to nije ni tako lako, a ni tako jednostavno…Zato cu se potruditi da napisem jednu pricu i to,.. samo za Tebe,moj/a…. anonymous Sarajevo lover , u kojoj cu Ti otvoriti dusu…. po tom pitanju.
  Puno pozdrava …Pego with love

 2. anonymous Sarajevo lover

  Sjecam se talentiranog sarajevskog studenta arhikteture, iz Radiceve ulice koji je, inspiriran Miesom i ostalim masterima Modernizma , mastao o porojektu kuce, koja bi izgledala kao : brod? ptica? gljiva? cvijet?… vise se ne sijecam sto, samo znam da nije trebala izgledati kao tradicionalna kuca. I pitam se, da li je taj Sarajlija ostvario svoj san?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s