Moji snovi u kanti za smece

Ili kako se balon od sapunice rasprsnuo na vjetru.

Prolog

Na moju pricu Vizionar i cudotvorac,Ludwig Mies van der Rohe,
stigao je zanimljiv komentar na koji sam odgovorio, te to ovde i prilazem:
Komentar :
Anonymous Sarajevo lover
Sjecam se talentiranog sarajevskog studenta arhikteture, iz Radiceve ulice koji je, inspiriran Miesom i ostalim masterima Modernizma , mastao o porojektu kuce, koja bi izgledala kao : brod? ptica? gljiva? cvijet?… vise se ne sijecam sto, samo znam da nije trebala izgledati kao tradicionalna kuca. I pitam se, da li je taj Sarajlija ostvario svoj san?

Odgovor:
Dragi/a moj /a…anonymous Sarajevo lover …
It“s a good question ,… rekao bi na ovo pitanje moj nekadasnji sef i dobar prijatelj…Svedjanin ,Lennart Mansson,…kao uvijek kad nije znao sta da odgovori.
Ali ja znam i to cu reci, samo u par rijeci i dati odgovor …na Tvoj komentar,mada to nije ni tako lako, a ni tako jednostavno…Zato cu se potruditi da napisem jednu pricu i to,.. samo za Tebe,moj/a…. anonymous Sarajevo lover , u kojoj cu Ti otvoriti svoju dusu….
Puno pozdrava …Pego with love

Anonymous Gradac lover…. u drustvu vrlo poznatih i lijepih Dalmatinki…

Epilog

„Iznenada proslog ljeta“ je drama ,Tennessee Williams-a koja koja je pokrenula moju mastu i bila razlog, da se upustim u tako neobicnu, arhitektonsku….avanturu.Iz te drame se rodio moj prvi, arhitekonski objekat..
Projektovao sam kucu na obali koja je izgledala ; kao personifikacija te uklete drame,..i tek rodjene male kornjace koja je dramaticno razbila opnu, ljuske od jajeta i izasla na svjetlost novog dana .

Iskonski nagon za zivotom i bjeg od smrti, natjerali su je da se kao i ostale, tek rodjene kornjace, upusti u trku i da panicno vesla po pijesku..svojim njeznim nogicama i hita ka moru, progonjena albatrosima u niskom letu koji su se nezadrzivo i stalno, obrusavali na svoj plijen.
.
Ta drama smrti i prezivljavanja, bila je zustavljena u tom sudbonosnom trenutku vremena, kada ta mala kornjaca, ipak nekako uspjeva; da samo jednom nogom,…. stane u vodu , sto joj zivot znaci, dok je drugom nogom jos uvijek na pijescanoj plazi i u smrtnoj opasnosti da je progutaju, te divlje, gladne, pticurine.
I tu je ona ostala …okamenjena u moj arhitektonskoj zamisli…

I tako se ta drama i taj dogadjaj,polako pretvarao u moju stilizovanu kornjacu…skladnu vilu… koja se naslanja na hridine, uz plazu, pokraj,… samog mora.
Bila je to moja…“The running turtle house“, uradjena srcem i dusom, isto kao sto je nekad i veliki, Frank Lloyd Wright, sa puno ljubavi ,uradio svoju nezaboravnu “The falling wather house“….

Bio je to moj arhitektonski prvenac, moja drama i moj san…iz koga se rodio moj probni balon od sapunice,koji sam naivno i nesmotreno izlozio na …vjetru i suncu.
I cekao sam …da se uz mog tadasnjeg asistenta i mentora, mog dragog i genijalnog arhitektu, Zlatka Ugljena, koji me je vodio kroz taj projekat, uskoro pojavi i nas ,uvazeni, profesor, Jahijel Finci i da ocijeni taj moj rad , kao i ostale projekte… koji su bili izlozeni u amfiteatru fakulteta..a koje su uradili moje kolege sa iste godine…
Bio je to trenutak velikog iscekivanja.
Ja protiv …Mies-ovaca.
Jer tako smo zvali grupu zagrebcana, studenata,… nasih kolega , odusevljenih slijedbenika Mies wan der Rohe-a, koji su sve sto bi projektovali,…po malo i „dzonili“,… kopirajuci ovog velikog maga koji je drmao arhitekturom svijeta.
Arhitekta Zlatko Ugljen, mi je od samog pocetka dao punu podrsku za moj projekat:“The Turtle house“, jer kod njega je uvjek bilo mjesta za eksperimente i nove, orginalne ideje ,prije nego za utrte, konvencionalne i vec dobro poznate puteve. Ostali studenti su se podjelili u svojim simpatijama; jedni prema meni, a drugi su bili za zagrebacku grupu.Svi smo cekali sta ce da se dogodi.
I dogodilo se…
Profesor Jahijel Finci je kao stariji i mudriji, ipak prednost dao onom sto je tada vec bilo poznato,priznato i u modi.
I mozda je i bio u pravu…
Ja i Tennessee Williams smo zato,…. polako otisli u zaborav.

Advertisements

2 odgovora na “Moji snovi u kanti za smece

 1. anonymous Sarajevo lover

  Dragi Pego, zaboravila sam napomenuti malu gressku u tvom textu, Znam da znass da si trebao napisati: Tennessee Williams i ja – nikako: Ja i Tennesseee Williams, pa ti je oprossteno.

 2. anonymous Sarajevo lover

  Da su Tennessee i projektant „The turtle house“ otissli u zaborav to je velika glupost, netaccnost.
  Profesor Jahijel Finci, dajucci prednost onome ssto je vecc bilo poznato i u modi, pokazao je da je stariji, ali svakako ne mudriji. I ko njega visse spominje? Ko se njega visse sjecca?
  A tebe, projektanta „The turtle house“ iz Radiceve ulice, tvog mentora studenta Frank Lloda Wrighta, Zlatka Ugljena, svi joss rado i sa posstovanjem pamtimo.
  A Tennessee Williams ce zzivjeti vjeccno.. On se pita““Has any of my writing been „a professional matter’? I have always written for deeper necessities then the term „professional“ implies, and I think that this has sometimes been to the detriment of my career. But more of the time to its advantage.“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s