Bejrut, Bejrut ,ah …taj Bejrut


Nastavak treci…
Nekad mi se otme ovaj dubok uzdah, sada kad se sjetim ovog grada…kao za nekim meni veoma dragim …koga vise nema.

Ali ono što se svake večeri dogadjalo u „Cave de rois”, baru pored poznatog hotela Ekscelzior, depandansa Sent Georg hotela, to je bila prava cirkuska pretstava. „One man show”. Show bar tendera već pomalo u godinama, prosijedog Alde. Talijana sa Via Veneta iz Rima, koji je ovdje zabavljao cijeli auditorijum stalne publike, koja je uživala u njegovim uvijek svježim šalama i vještinama.

Veče je počinjao zvoneći zvonom iznad šanka i objavljujući da mu je rodjendan. Slijedile su mađioničarske, iluzionističke i pjevačke numere koje su otvarale duše i novčanike pa se pilo i uživalo u Aldinom show-u, u dobrom raspoloženju do same zore.

A kada nastanu nesnosne ljetne vrućine pune vlage i bez daška vjetra, onda ništa drugo ne preostaje nego da krenete u brda iznad Bejruta. Tamo vas čeka svježina nad morem, koje se jedva nazire sa planinskih visova, gdje su smještene žive i pitoreskne male čiste varoši i usamljene elegantne vile, medju kedrovim i borovim šumama iznad puta. Tu su noći svježe i nema potrebe za klima-uredjajima. Miris mediteranske flore dopire i ulazi u sve najskrivenije pore tijela i duše i tu ostaje kao sjećanje zauvijek.

Odatle možete da se spustite na drugu stranu do uvala uz more gdje se prije hiljadu godina ugnjezdio stari grad Biblos, sav u slojevima iz raznih vremena.

Od vremena slavne Kartage, spretnih Feničana i ostalih vještih moreplovaca koji su dolazili morem, pa do vremena krstaša na njihovim pohodima kopnom ka Hristovom grobu.

Svi su oni na svoj način ostavili neizbrisive tragove u kamenu i u slojevima pod zemljom, iznad koje ćarlija uvijek prisutni maestral i donosi ugodno osvježenje s mora.

Krenete li dalje po brdima, uskoro ćete doći na plodnu visoravan i dolinu Beka u kojoj se pored bogatstva prirode nalazi na daleko poznati stari grad Helopolis ili Balbek, sa ulicama i hramovima i avetinjski pustim ogromnim platoom od jednog jedinog kamena, džinovskih razmjera, koji se Denikenu učinio kao aerodrom na koga se nekad davno spustio vasionski brod sa nekog drugog svijeta. Tu se održavaju i spektakli „Sound and light” koji ozive cijelu dolinu i okupe silan narod i vrhunske umjetnike iz cijelog svijeta.

A, ako tako nastavite dalje prasnjavim putem na istok, kroz sasušeni mjesečev pejsaž, uskoro ćete doći i do sirijske granice od koje ni Damask nije daleko.

Ali, to je druga priča, koja ce doći na red, kad joj za to dodje vrijeme.

Pego,Varšava 22.04.08

objavljeno: petak, 25. april 2008 u 23:19 CEST, pod Putovanja, Saradnici
otvoreno: 2494 puta

Advertisements

Jedan odgovor na “Bejrut, Bejrut ,ah …taj Bejrut

  1. predragdebevec

    You published 999 posts !!!!!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s