U Tate gallery .. uvijek nesto novo

Londonski dani teku

Kad god se nadjem u „Teitu“,toj velikoj svjetskog galeriji, imam osjecaj da se upravo nalazim u samom epicentru svjetske umjetnosti. Tada me doceka uvijek ;neko nepredvidjeno iznenadjenje i ja zbunjen ,dignem ruke… u znak divljenja i ushicenja, jer ljudska masta je nedostizna.

Ovaj put nas je i Dacu i mene, u potpunosti iznenadio Damien Hirst,taj vrsni umjetnik koji je unio mnogo maste u svoje „Instalacije“i poigrao se sa posijetiocima galerije, isto tako kao sto je to ucinio i sa milionima njegovih slijedbenika u citavom svijetu.

Njega… posebno i neodoljivo interesuje zivot; Opsjednut je radjanjem i smrcu ,ali i strahom i srecom, kao i sustinom obnavljanja i prolaznosti zivota. Sve se to provlaci kroz njegovu umjetnost ..Instalacija,a primalni ljudski strah, on smatra; susret sa ajkulom i pruza tu mogucnost posjetiocima da se na izlozbi suoce sa pravom ajkulom …njegovim eksponatom .

Ogomna, okrugla, bijela, pepeljara,gore na slici pored Dace, puna opusaka i smrdljivih ostataka, je za Hirsta personifikacija groblja i ekoloske katastrofe, koja nam prijeti u buducnosti ,ako ovako nastavimo i dalje. Ipak ni ja, a ni Daca, nismo mogli da zamislimo da ce njegove „slike“ sacinjavati citave farme zivih leptira koji izlecu sa platana na kojima su pricvrsceni, jos kao zametci; njihove larve i gusjenice… inaugurisuci tako zivot i radjanje.

Sve se to nalazi to u jednoj posebnoj, vecoj, izlozbenoj, prostoriji,… sa pojacanim grijanjem i vecom vlaznoscu, te se posjetioci u nju uvlace ispod plasticnih zavjesa na vratima ,… da bi na dozivili radjanje i smrt leptira kao jedan fenomen stvarnog zivota .

A od tih mrtvih leptira, /ili te mrtve muhe koje su takodjer dio, jednog, slicnog eksperimenta/ce da napravi ;prave crkvene vitraze… lijepeci leptire u bezbroj boja i bezbroj komada na velika platna…dok ce mu muhe u ogromnom broju sluziti za izradu na platnu : Crnog velikog sunca, neobicnog muvljeg bareljefa , ispred koga je u staklenom bazenu u formalinu, stajala crna ovca sa naslovom “ Izgnana iz svog stada“

Inace Damien Hirst je, kad je rijec o zivotinjama, izlozio eksponat u staklenoj vitrini , cijele krave i teleta u prirodnoj velicini, prepolovljene na pola, kao prikaz unutrasnjosti zivota.


Ipak najupecatljivije je kao sto rekoh ,stajala prava ajkula razjapljenih usta u istom takvom staklenom sarkofagu u plavoj tecnosti… tako da se svakom posjetiocu koji bi joj se primakao.. od straha ledilo srce, a naziv intalacije je bio :Susret sa smecu“

Nekad bi u ovakvim situacijama za takvog stvaraoca u Bosni slobodno rekli da je „prolupao“ ili da je „opicen“, ali tako nesto se u svijetu u ovom trenutku niko ne usudjuje da kaze.Jer umjetnost je velika zamka u kojoj su nestali nekad mnogi slavljeni, a vremenom poslije; na povrsinu izbili mnogi…do tada anonimni i neprimjeceni.

To sve iz prikrajka gleda… mudra rijeka Temza, na cijim obalama se pored Tate Gallery-je ,nalaze Histove ogromne skulpture ljudskog torza koji je …dijelom isjecen da se vide organi , odnosno sustina koju on stalno zeli da otkrije u sebi i svojoj neobicnoj umjetnosti.Pored toga slikao je i na platnu koje se okrece oko svoje ose, dobijajuci cudne slike sa mnogo neobicnih poteza i boja.

Dok Temza, ta vjecna mudra rijeka, ceka da sazna da li je to sve samo jedna obicna igra, jednog neobicnog stanovnika… ove planete, pa da sapere obale kao sto to vjekovima cini i da ponovo pruzi sansu drugima, da sa novim eksponatima ,pokusaju da donesu… svoje prolazne sudove , o nedostiznom smislu umjetnosti…

Sve slike, sa same izlozbe… su autenticne i napravljene su u borbi; prsa u prsa, sa custosima i cuvarima uz lukavu strategiju; „igre zmurke „…jer je svako snimanje na izlozbi bilo… strogo zabranjeno.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s