Yayoi Kusama, moja vanvremenska ljubav

Iako je znatna razlika u godinama, skoro da sam se zaljubio u ovu privlacnu Japanku i njenu neobicnu umjetnost.Ona me je neodoljivo privukla svojom mladalackom, slikarskom, svjezinom,… vajarskom vjestinom i duhovitim, lucidnim, duboko umnim ,smislom za …“instalacije“.

Boje i crtezi, njenih slika kao i skladne skulpture i duhovite Instalacije kojim poput Damjena Hirsta, neodoljivo zavodi svoje vjerne obozavaoce, su me duboko dojmili na prvoj njenoj izlozbi u „Teitu“ koju sam nedavno posjetio.Tada smo imali svoj, prvi, ljubavni, „spoj“.
Prije toga je nisam poznavao…

Prosto je nevjerovatno koliko veliki raspon u slikarstvu, pokriva njen snazni, umjetnicki, libido i siroki slikarki interes,… u kome se ona savrseno snalazi i ostavlja oko sebe, i iza sebe… samo svjezinu i originalnost.

Da je ta mala djevojcica koja se rodila u malom provinciskom grada 130 kilometara udaljenom od Tokija, znala ili bar da je sanjala; sta ce se sve s njom dogadjati; kada upadne u vrtlog umjetnosti i burnog zivota koja joj je ta umjetnost otvarala., sigurno bi dobro razmislila… da li da se upusti u jednu takvu avanturu,jer je bila najmladje dijete od cetvoro djece, u srednjeimucnoj, mirnoj,japanskoj porodici.

Tada je vec u najranijoj mladosti osjetila veliku ljubav prema slikama i umjetnickim predmetima, te ce joj prve ljubavi u slikarstvu biti slike tudjih autora koje je, bjezeci od japanske surove stvarnosti,u pocertku… pronalazila u evropskom slikarstvu.Te slike, vecinom postimpresionisticke , su na nju ostavile snazan dojam, pa je zajedno sa prvim svojim slikama , htjela da ih pretstavi svojim sugradjanima i ljubiteljima umjetnosti.Radila je zato; ujedno i kao prodajni agent, da bi brzo poslije toga, stekla samopouzdanje i sama pocela intenzivno da stvara i samostalno da izlaze.

Ipak svoj prvi, pravi, zalet u slikarsko nebo, Kusama dozivljava u Americi gdje nastavlja studije i postaje clan veoma ugledne avangardne grupe poznatih umjetnika medu kojima je bio i kontaverzni ali suptilni, Andy Warhol.

Uticaj grupe, a i samog Andy Warhola, je bio vrlo evidentan na njenim radovima, u tom ranom americkom periodu,
da bi se vremenom pretvarao u poseban originalan i samo njen umjetnicki izraz.Jaka i sa velikim potencijalom vratila se u svoj Japan i nastavila sa radom. Sada je ona najveci zivi japanski umjetnik u domenu slikarstva , skulpture i instalacija.

Tada, pocevsi od skoro praznih velikih platana na kojima bjelom bojom prekriva crnu podlogu ,ostavljajuci vrlo male skoro nevidljive slikarske zapise, nepokrivene crne boje…poput hieroglifa koje naziva Infinity Net paintings.Sve to neodoljivo potsjeca,vise na neke cudne svemirske mreze za hvatanje svemirskih leptira.Tada ona naglo ulazi u orbitru americke ,a odmah poslije i svjetske slikarske umjetnosti.

I kada se saberu svi ti uspjeli slikarski i vajarski radovi i preokreti u zivotu ove sjajne umjetnice koja zadnjih godina, zivi u jednoj poznatoj bolnici u Japanu i uvjek kao feniks iz pepela ponovo stvara divnu ostavstinu za buducnost, u svom ateljeu.. preko puta te iste bolnice, gdje svi sa puno entuzijazma paze na njeno zdravlje, onda to pretstavlja jedno zaista veliko i grandiozno dijelo kojem je posvetila sav svoj dugogodisnji zivot.

Naime, ono sto sam vam namjerno sakrio i nisam rekao na pocetku je ;da se Yayoi Kusama rodila 22 marta 1929 i sada joj je preko 82 godine , te iz tog razloga, postoji „razlika izmedju mene i nje u godinama“ , ali to nije nikakav razlog da ne mogu da se i ja zaljubim u nju.

Jer ljubav kroz umjetnost i sa umjetnoscu,.. nema nikakvih zapreka koje cine godine,… a nekad tu ljubav ne mogu da zadrze …. cak ni vijekovi.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s