Medeni mjesec u zemlji intriga , zuci i pelina


Ipak poslije nekoliko vrelih dana, situacija u Malom mokrom lugu se malo smiruje.
Dio ovog zanimljivog ,porodicnog, cirkusa…. druzina iz Irske, odlazi na Bol na Bracu, gdje ce provesti petnestak dana nastupajuci na Zlatnom ratu i ostalim predivnim plazama, a mozda ce napraviti i po koji jednodnevni izlet do Hvara , Makarske i ostalih lijepih mjesta koja ih vezu za dane iz najranije mladosti gdje smo kao porodica cesto ljetovali.
Irci putuju avionom iz Beograda do Splita i obratno.Tamara ostaje sa porodicom ,a sestre iz Londona jos ne dolaze..

Bice to lijep i zanimljiv odmor na Bolu koje svi dobro poznaju, jer su vec bili , a meni i Mirjani koji ostajemo samo sa Ivom i ostalim dijelom Tamarine porodice koja je u stanu, ali ce nas obilaziti u MML…, ce se pruziti iznenadna prilika….. da u Beogradu budemo povremeno malo i sami….kao da smo na medenom mjesecu.

Prvo cemo rezervisati karte za kontraverznu prestavu u Ateljeeu 212 ,o Djindjicu i o mracnim dogadjalima poslije rata, za koju nasa djeca koja su je pogledala odmah po dolasku ovde,… kazu da je odlicna.Zatim cemo, nakon te pretstave… prilagoditi sve ostale zelje i potrebe, koje nosi nas boravak ovde.

Promjene, kao i izlazak nove vlasti na politicku scenu su zaista pravi shok za naprednu domacu javnost kao i za ostali dio demokratske Evrope. Domaci reaguju bucno i bez dlake na jeziku, sto treba da pokaze i ova pozorisna pretstava , dok Evropa , povlaci umjerene diplomatske poteze, mada je svjesna corsokaka u kome se nasla sa novom Srpskom ultra nacionalistickom vladom.Mi smo zasada izvan svih zbivanja i informacija jer smo na ovom usamljenom i tihom mjestu u prirodi, ne gledamo teve, niti kupujemo novine, a internet namjerno nismo porucili za ovih par mjeseci odmora.

Medjutim i prema ono malo informacija koje dobijamo u susretu sa prijateljina koji nas obilaze u kuci u Malom mokrom lugu, situacija u zemlji nije ni malo naivna, ali je niko ne komentira, niti zeli da se o tome pretjerano izjasnjava.
Sve ovo potsjeca na ona mirna dobropoznata, tiha, ljetna ,vremena, u kojima se iznenada moze ocekivati nevrijeme i bura, jer se ovo se dogadja ispod tanke pokorice „hljeba i igara”… koje sa lokalnog plana prelazi bucnim teniskim i ostalim sportskim zbivanjima, prema najvaznijem dogadjaju ljeta, a to su Olimpiske ige u Londonu. Sve je nekako zamaskirano i nevidljivo…tim velikim ocekivanjem.

Bar jednom dnevno sjetim se onog kobnog ljeta 93 i 94 kada sam iz Poljske dolazio na kratko pokusavajuci da spasem novac koji je nestajao u banci kao snijeg na jugovini.I desilo se cudo. Uspio sam da u svojoj banci dodjem do direktora i objasnio mu da sam u Poljskoj na velikom drzavnom projektu…. koji vodi Genex i Gipos i da moram da izmirim svoje stambene dugove , te da moram na „Dip service“ agenciju za stanove u Varsavi… da posaljem prilicno veliku sumu na njihov racun.Upalilo je i moja banka je poslala na racun agencije,….na jedini broj koji sam znao na pamet … uz moje ime i adresu, znatan iznos novaca „za stanarinu“. Agencija koja nije imala devizni racun je cijelokupni iznos prebacila na moj i tako rijesila problem, buduci da joj ja nisam nista dugovao. Bilo je to…. skoro za ne povjerovati .

Vodja i elita su pljackale narod , uzimajuci im svu ustedjevinu a ja sam eto nekako uspio da prevarim administraciju i da se provucem kroz iglene usi i da „otmem“… jedan dio svoje ustedjevine. A da li ce mi se ponovo pruziti takva prilika, ako dodje do takvih situacija? Cisto sumnjam.

Zato melaholicno,…sa Mirjanom doruckujem i posmatram ovu nasu bastu , ovaj mirni otok u uzburkanom moru, pogotovo sada kada povremeno ostajemo sami i mislim na onu Njegosevu…“ Casu meda jos niko ne popi, dok je casom grci ne zagrci. Casa meda iste casu zuci, smijesane najsladje se piju.“

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s